středa 23. dubna 2014

23.4 Jak pěstovat potraviny ve městě

O své zkušenosti, jak nejlépe pěstovat potraviny ve městě se podělí Jan Richtr, Jan Pospíšil, Nadim Mohamed a  Lucie Lankašová.


Honza Richtr se podělí o své zkušenosti se stavbou a provozem akvaponického systému pro pěstování rostlin a chov ryb. Část přednášky bude také věnována městským farmám, městskému zemědělství a dalším způsobům produkce potravin (nejen) ve městě.
Mgr. Jan Richtr je absolventem oboru Biologie ekosystému na Přírodovědecké fakultě Jihočeské univerzity. V současnosti píše svoji disertační práci na téma potravinových systémů a udržitelné produkce potravin ve městech na Fakultě architektury ČVUT a připravuje se na výzkumnou stáž Fulbrightovi nadace do Spojených států.
Od roku 2011, kdy navštívil přednášku Michaela Reynoldse, se zajímá o spojení architektury a produkce potravin. V roce 2012 navštívil ve státě New York výzumné zařízení pro akvaponické pěstování a od minulého roku spolupracuje s Vilou Flora na stavbě a provozu akvaponického systému v jejich kavárně.
www.landscapearchitecture.cz



Nadim Mohamed se podělí o své mnohaleté zušenosti s pěstováním různých rostlin , keřů a stromů v zahrádkářské kolonii v Praze. Dozvíte se, jak se dají v Praze pěstovat různé druhy drobného ovoce, fíky, kdoule , mišpule ..... a jine exotické podiny.
Dozvíte se co, kdy a jak je dobré sázet, i jak různé druhy veģetativně rozmnožovat.
Nadim Mohamed se zabývá pěstováním různých exotických plodin v klimatických podmínkách , které panují v Praze.




Jan Pospíšil se podělí o metodu pěstování microgreens - mladých výhonků, jenž jsou snadným, lokálním a celoročním zdrojem potřebných vitaminů a minerálů.
Jan Pospíšil poslední roky trávil stavbou Zemělodí v ČR a v Novém Mexiku, za použití přírodních a znovu použití odpadních materiálů.
V současnosti je spoluzakladatelem projektu Vila Flora, místem pro setkávání, workshopy a semináře, jejichž hlavními pilíři jsou
alternativní vzdělávání, zdraví, kultura a soběstačnost.  


Lucie Lankašová bude mluvit o pěstování ve městě pro radost a mapě komunitních zahrad, kterou pro ostatní vytvořili v KOKOZE. 
Lucie je spolu s Kristinou zakladatelka KOKOZA, o. p. s. Věnuje se propagaci kompostování a pěstování ve městě a kromě toho jí baví společensky prospěšné podnikání a v rámci nově vznikající zahrady na Jižním městě bude spolu s ostatními s týmu zkoušet nový model městského pěstování, do kterého se kromě místních zapojí i lidé s duševním onemocněním. Pěstuje si pro radost na balkoně na Letné a sní o modelu 4/3 - chce žít čtyři dny v týdnu domku se zahradou a internetem, 3 dny ve městě, které má pořád ráda. 

Tématické večery AS probíhají od 18 do 21 hod v prostorách Creative Gate 
Jindřišská 5, Praha 1 - u Václavského náměstí.Jindřišská pasáž III. schodiště vedle kadeřnictví.http://www.creativegate.cz/kontakt


Vstupné na tématické večery AS v Creative gate jaro 2014
veřejnost:            250 kč
posluchači AS:  150 kč 
Pro účast na tématickém večeru je nutná rezervace.Místo můžete rezervovat zde: 










Žádné komentáře:

Okomentovat