středa 26. února 2014

26.2 Jak žít soběstačně

O své zkušenosti, jak žít soběstačně se podélí Tomáš Svoboda se Zuzkou Pipkovou, Milan Rousek a Karel Otýs.

Tomáš Svoboda se podělí o své zkušenosti na cestě k soběstačnému životu. Permakulturně hospodaří na 1,5 ha pozemku v Třešti.
Tomáš je zahradník, který se zabývá návrhy a realizacemi permakulturních zahrad. Má již několikaleté zkušenosti v oboru, pořádá semináře a kurzy, žák Jaroslava Svobody. Žije se svou ženou a dcerou v Třešti na Vysočině.
www.prirodnizahrady.com www.jedlybalkon.cz'

Karel Otýs se podělí o své zkušenosti z bydlení rodiny v domě na samotě bez jakéhokoliv napojení na vodu, elektřinu či jiné zdroje.
Změnou životního stylu, kdy rodina, která byla zvyklá žít ve standardním domě s přípojkami a nijak se nemusela omezovat, najednou žije v ostrovním domě.
S šetrným přístupem k využívání omezených zdrojů a jak se změní pohled na žití tím, že si zdroje nemůžeme přizpůsobit svým potřebám, ale své potřeby musíme přizpůsobit zdrojům a více poslouchat přírodu a její zákony.
Karel je lektor a organizátor vzdělávacích akcí na volné noze. V současné době dokončuje projekt webu www.nezavislydum.cz, který bude zaměřen na praktické zkušenosti, rady, návody a informace, jak si ze svého stávajícího domu udělat dům nezávislý na síťových dodavatelích energií a dalších zdrojů.
www.nezavislydum.cz

Michal Kolář se podělí o své zkušenosti s provozem malé větrné elektrárny a vytápěním domu solárními panely. 
Sen o soběstačném domečku začal v chladném posledním patře panelového domu v Plzni. Totální závislost na dodávkách tepla, elektriky a vody, (o potravinách ani nemluvě) za netržní ceny, vedla k rozhodnutí : "pokusit se vyprostit z pout závislosti"
Při rekonstrukci domečku v Brdech z roku 1936 se na přelomu milénia jeho majitel rozhol z něho vytvořit co nejvíce soběstačný (nízkoenergetický) domek.
Kromě výměny oken a kompletního zateplení nechal do části přízemí (kde je dlažba) zabudovat podlahové vytápění, připojené na ústřední rozvod.
V roce 2005 nechal nainstalovat (na již připravené rozvody) teplovodní solární panely a 1000l akumulační nádobu.
Od té chvíle přestal využíval kotel na tuhá paliva. Dnes topí sluníčkem a malými kamínky na dřevo, které si sám pěstuje (japonské topoly).
Jako záložní zdroj elektrické energie si vzhledem k poloze a klimatickým podmínkám zvolil vítr.
Když mu úřady nedovolili postavit velkou větrnou elektrárnu, postavil si malou, od které očekává, že mu celoročně pokryje spotřebu energie.
O případné přebytky energie by se chtěl podělit se sousedy.
Vzhledem k novým možnostem ve vývoji materiálů a technologií se snaží podílet se na konstrukci nové, České, domácí větrné elektrárny,  využitelné nejen rodinnými domy ale i ve městech. 
Kromě spousty dalších plánů chce letos vybudovat kořenovou čističku a malou retenční nádržku jako biotop.

Tématické večery AS probíhají od 18 do 21 hod v prostorách Creative Gate
Jindřišská 5, Praha 1 - u Václavského náměstí.
Jindřišská pasáž III. schodiště vedle kadeřnictví.
http://www.creativegate.cz/kontakt

Vstupné na tématické večery AS v Creative gate jaro 2014
veřejnost:           250 kč
posluchači AS:  150 kč 

Pro účast na tématickém večeru je nutná rezervace.

Místo můžete rezervovat zde: 

Žádné komentáře:

Okomentovat