středa 5. března 2014

5.3. Jak postavit dům ze slámy, hlíny a dřeva


O své zkušenosti se stavbou domů z hlíny, slámy a dřeva se podělí přírodní stavitelé Patrik Fojt a Honza Pospíšil a dokumentarista Stanislav MIler

Patrik Fojt se podělí o své mnohaleté zkušenosti se stavbou domů z přírodních materiálů - hlína, sláma a dřevo. Dozvíte se jaké jsou výhody a nevýhody využití přírodních materiálů pro stavbu domů.
Patrik Fojt patří k nejvýraznějším osobnostem přírodního stavitelství u nás. Byl přítomen u většiny našich významných staveb využívajících alternativní přírodě blízké technologie, a to od počátků tohoto trendu u nás v roce 1996. Podílel se na stavbách hliněných kulatých domů technologií Superadobe u Jardy Duška v Jetřichovicích a v Malajsii. Staví na sociologicko-ekologických principech směřujících k recyklovatelnosti staveb, využívání místních zdrojů, lepšímu přizpůsobení staveb životnímu stylu obyvatel a v neposlední řadě ekonomické dostupnosti staveb pro mladé rodiny. Jako alternativní stavitel pracoval i ve Francii a v Malajsii
Odkazy: 
http://www.ceskatelevize.cz/porady/10122071611-chalupa-je-hra/410236100111010/



Honza Pospíšil se podělí o své zkušenosti se stavbou domů ze slámy. Dozvíte se o konstrukčních řešení slaměných domů u nás a něco o ceně těchto staveb. 
Honza staví celé domy ze slámy a hlíny a jejich části. Podporuje ty, kteří se chtějí podílet na stavbě svého přírodního domu, a to formou ASISTOVANÉ STAVBY. Působí jako lektor ve Spolku hliněného stavitelství, kde učí mezinárodní kurzy LearnWithClay-Poznej hlíhu. Organizuje kurzy, workshopy a přednášky na témata týkající se alternativních staveb a technologií. Mimo jiné také vyrábí speciální nářadí na zpracování hlíny a slámy. Absolvoval mezinárodní hlínařské zkoušky LWC-PH a kurzy přírodního stavitelství s Ing. Arch. Alešem Brotánkem, Tomem Rijvenem, Jakubem Wihanem či Barbarou Jones a Bee Rowan.
Odkazy:


Stanislav Miler se podělí o své zkušenosti se stavbou hliněného domu technikou superadobe v Mexiku. 
Stanislav Miler řadu let dokumentuje různé alterativní stavby a od roku 2012 organizuje Akademii soběstačnosti. V rámci svojich Ekocest pocestoval a zdokumentoval život lidí v různých zemích. 
Odkazy: 

Tématické večery AS probíhají od 18 do 21 hod v prostorách Creative Gate
Jindřišská 5, Praha 1 - u Václavského náměstí.
Jindřišská pasáž III. schodiště vedle kadeřnictví.
http://www.creativegate.cz/kontakt

Vstupné na tématické večery AS v Creative gate jaro 2014
veřejnost:           250 kč
posluchači AS:  150 kč 

Pro účast na tématickém večeru je nutná rezervace.
Místo můžete rezervovat zde: 


Žádné komentáře:

Okomentovat